Raadslid in beeld – Ralph Castricum

8 februari 2020,  in de rubriek ‘Raadslid in Beeld’ was deze week Forza! Castricum fractievoorzitter Ralph Castricum aan het woord:

Wie zijn de Castricumse raadsleden? Waarom kozen zij voor de politiek en met welke onderwerpen houden zij zich bezig? In deze nieuwe rubriek komen de politici in willekeurige volgorde aan het woord. Dit keer: Ralph Castricum, fractievoorzitter van Forza! ,,Ik heb wel de ambitie om wethouder te worden.”
Mardou van Kuilenburg

Ralph Castricum is er één van een tweeling en groeit op in Castricum. Hij volgt een opleiding aan de Middelbare Hotelschool in Amsterdam en maakt carrière in de horeca. Jarenlang werkt Castricum als bedrijfsleider voor o.a. grand cafe Mezza Luna. Hij is oprichter van Forza! Castricum, een uitvloeisel van Lijst Pim Fortuyn (LPF).

Waarom koos u voor de politiek?
,,De politiek koos mij. In 2010 werd ik door CKenG gevraagd om me bij de jongerenafdeling aan te sluiten. Op mijn veertiende raakte ik geïnspireerd door Pim Fortuyn. Ik noem hem altijd de beste premier die Nederland nooit heeft gehad. Zijn komst was een eyeopener. Het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt of wat je geaardheid is: als de wil er maar is, slaag je. In 2014 kreeg ik een plaats op de lijst bij CKenG en werd het tijd voor grote mensen politiek.

Wanneer kwam Forza! in beeld?
,,Na de bestuurscrisis in Castricum, toen CKenG de grootste partij was, ontstond er een coalitie volledig over links. Dat was voor mij een brug te ver: ik kon mezelf niet recht in de spiegel aankijken als ik daarmee akkoord zou gaan. Forza! was destijds al heel actief in Haarlemmermeer en Velsen. De partij borduurt voort op het gedachtegoed van mijn inspirator. Toen heb ik, met hulp van een aantal anderen, Forza! Castricum opgericht. In 2018 kwam ik daarmee in de raad.”

Hoe belangrijk is lokale politiek?
,,Heel belangrijk. Ik ben een jongen van het dorp en ga graag het gesprek aan met inwoners. Volgens mij ben ik heel benaderbaar. Misschien komt dat ook door mijn leeftijd. Middenin de Castricumse samenleving staan vind ik het mooiste wat er is. Ik ben nog lang niet klaar met deze gemeente en heb de ambitie om ooit wethouder te worden.”

Met welk onderwerp houdt u zich het meest bezig?
,,Horeca- en strandgerelateerde onderwerpen gaan me aan het hart. De veiligheid rond het uitgaansgebied houd ik ook scherp in de gaten. Er zijn goede maatregelen getroffen en ik ben blij met het cameratoezicht. Dat is iets wat Forza! heeft weten bereiken door een motie in te dienen. Ik sta aan het hoofd van een kleine fractie en we zijn aardig verwend met de onderwerpen die we hebben gerealiseerd. Dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen: het klimaatdebat staat ook voor de deur.”

Wat wilt u bereiken voor de inwoners van Castricum?
,,Er is al een hoop gelukt: de hondenbelasting is afgeschaft, de statushouders krijgen geen voorrang meer, er is aandacht voor eenzaamheid en de vlag hangt in de raadzaal. Tijdens de vorige verkiezingen was het klimaat nog niet zo’n ding,nu is dat het wel. Het is een onderwerp waar je wat van moet vinden. Forza! gooit het debat niet op slot, maar we blijven wel realistisch. Wij zijn geen voorstanders van buitengebied vol zonnepanelen bijvoorbeeld.”

Waar mag volgens u meer aandacht voor komen?
,,Dan zeg ik een actueel onderwerp, de Beverwijkerstraatweg. Er moet snel een ingrijpende maatregel komen voor er dadelijk echt ongelukken gebeuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *