Spindoctor Kay van de Linde geeft Forza! mediatraining

Nieuwsblad Haarlemmermeer, 16 november 2011

Hoofddorp – Afgelopen week leek de fractiekamer van Forza! Haarlemmermeer voor één dag lang op een hectisch leslokaal toen de bekende spindoctor Kay van de Linde de raadsleden en hun fractieassistenten van deze oppositiepartij haarfijn uit de doeken kwam doen hoe zij zich richting de media moeten profileren maar ook debatten moeten voeren in de gemeenteraad.
Het was dan ook flink zweten en oefenen maar volgens de deelnemers was het de moeite volstrekt waard.

Fractievoorzitter Paul Meijer: “Bij een veiling van het radioprogramma Serious Request had ik geboden op een media- en debattraining van Kay van de Linde, destijds de belangrijke spindoctor van Leefbaar Nederland, Pim Fortuyn en Rita Verdonk. Ik had de hoogste bieding gedaan omdat ik het uiterst belangrijk vond om mijn fractie, en uiteraard mijzelf, eens een spiegel voor te houden hoe wij sinds ons aantreden in de gemeenteraad overkomen. Maar het is natuurlijk ook een investering in de toekomst want in 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en je kunt beter te vroeg dan te laat beginnen om je publiciteitsstrategie daarvoor te kiezen.”

Keihard

Van de Linde, zoon van de legendarische TROS presentator Wibo, geeft dit soort media- en debattrainingen in het algemeen voor de top van het bedrijfsleven maar vond het zeer inspirerend om ook eens een lokale politieke partij in Haarlemmermeer van advies te dienen.

En die adviezen waren er zondermeer maar fractievoorzitter Meijer is slim genoeg om daarbij niet het achterste van zijn tong te laten zien: “Ben je gek. Ik vond het al bijzonder dat deze krant op het spoor was gekomen van deze sessie met Kay van de Linde. Maar ik had er geen probleem mee had dat even voor een foto en een kort gesprek werd ingebroken. Maar ik ga natuurlijk niet alle details vertellen over de inhoud van deze training. Want als ik dat in deze krant laat zetten weten de andere politieke partijen meteen ook wat wij hebben geleerd dus dat houden wij gezellig nog even voor ons. Maar de investering was zondermeer de moeite waard. Wij hebben talloze tips gekregen, rollenspellen gedaan en elkaar ook op onze sterkten en zwakheden aangesproken.

Ik denk dat onze fractie er uiterst zelfverzekerd uit is gekomen, voor zover wij dat al niet waren, maar zo’n spindoctor geeft je keihard aan wat je goed en fout doet. Plus dat hij ons veel heeft verteld van wat hij destijds in Amerika heeft opgedaan met de campagnes die hij heeft begeleid. Wij gaan er zondermeer ons voordeel mee doen en ik denk dat wij in de komende paar jaar nog wel eens van dit soort sessies gaan houden.”