Geslaagde avond van Forza! over Pim Fortuyn

Hoofddorpse Courant, 16 mei 2012

NIEUW-VENNEP – Forza! Haarlemmermeer heeft vorige week vrijdag in De Rustende Jager in Nieuw-Vennep een zeer druk bezocht politiek café gehouden. Het onderwerp was ‘De erfenis van Pim Fortuyn, tien jaar na zijn dood’. Uit het hele land bleken mensen naar Nieuw-Vennep te zijn gekomen om de avond mee te maken.

Een panel bestaande uit Forza!-fractievoorzitter Paul Meijer, PVV-Tweede-Kamerlid Fleur Agema, spindoctor Kay van der Linden en voormalig LPF’er Gerard van As discussieerde onder de geanimeerde leiding van de bekende tv-presentator Cees Grimbergen hoe de wereld er uit zou hebben gezien als Pim Fortuyn nog leefde en hoe Fortuyn naar de wereld van nu zou hebben gekeken hebben.

Elk panellid werd uitgebreid geïntroduceerd en er werd ingegaan op de relatie van het panellid met Pim Fortuyn. De zaal was aangenaam verrast door het feit dat Paul Meijer uitgebreid beschreven is in een van de boeken over Pim Fortuyn. Spindoctor Kay van der Linde vertelde openhartig over zijn pr-relatie met Pim en over het waarom en hoe die abrupt beëindigd was. Fleur Agema filosofeerde nog wat na over de mislukte Catshuisonderhandelingen en ontzenuwde de canard dat zij tijdens die onderhandelingen in huilen was uitgebarsten. Gerard van As verhaalde over de LPF na de dood van Pim Fortuyn.

De zaal participeerde van harte in de discussies. Algemene leidraad daarbij was dat veel mensen zich nog steeds ontevreden voelen over de gevestigde politiek (‘de regenten’). Ook leven er nog veel onveiligheidsgevoelens. Paul Meijer gaf aan dat Forza! zich juist daarom als luis in de pels van de bezadigde lokale collegepartijen gedraagt. Een rol die Forza! als erfgenaam van het gedachtegoed van Pim Fortuyn met verve vervult.

Er werd uitgebreid ingegaan op de vergelijking van Pim Fortuyn met Geert Wilders. Een vergelijking die volgens de panelleden mank gaat. Hoewel Pim Fortuyn zich uitermate soepel in het politieke landschap van standpunten bewoog was hij toch een liberaal van rechtse signatuur (in den beginne zelfs van linkse signatuur), maar zijn standpunten waren niet zo extreem conservatief als die van Wilders.

Daarom zijn Paul Meijer en zijn partij Forza! dan ook geen aanhangers van de PVV, maar van het Fortuynisme. Meijer gaf ook aan dat het verwijt van populisme (luisteren naar wat de mensen zeggen en dat ook in de politieke arena verwoorden) aan het adres van Pim Fortuyn, maar ook aan andere politici geen schelden is maar eerder het geven van een geuzennaam.

De bijeenkomst werd met een borrel afgesloten.